Onkoloji Kanser Tedavisi

Evcil hayvanlarınızdan kedi ve köpeklerde hücrelerin kontrolsüz ve anormal bir şekilde büyüyüp çoğalması ile sıklıkla karşılaştığımız tümör vakalarının teşhisi, tanısı ve tedavisini operasyonla veya ilaçlarla sağlanması tamamıyla kliniğimizde yapılabilmektedir. Tümöral olgulara karşı da koruyucu önlemleri başarıyla kliniğimizde uygulayabilmekteyiz.

Veteriner hekimlerimiz tümörlerin oluşum mekanizması, nedenleri, kalıtımla olan ilişkilerini, kanserden korunma konularıyla ilgili bilgileri araştırarak, hasta sahipleriyle ve sitemizin blog bölümünde yine bu konuları paylaşmakta ve paylaşımlarını sürekli artırmaktadır. 10 yaşın üzerindeki kedilerin ölüm sebeplerinin hemen hemen yarısını kanser oluşturmaktadır.

Tümörler ve Tümör Cerrahisi

Dünyadaki tüm memeli ırklar içerisinde meme tümörüne en yatkın tür maalesef ki dişi köpeklerdir. Bazı ırklarda hiç kısırlaştırma işlemi yapılmadığı için, meme tümörü görülme olasılığı %90’lar mertebesine kadar çıkmaktadır. Bu nedenle dişi köpeklerimizin, eğer çiftleştirme düşünülmüyor ise olabilen en erken dönemde, hatta mümkünse prepubertal dediğimiz hiç siklus göstermeden yapılacak olan kısırlaştırmalarını önemle tavsiye ediyoruz. Yine yapılan bir araştırmada 5-6 YAŞ ardından yapılan kısırlaştırmanın meme tümörlerini önlemede yeterli olmadığını gösterse de, başta rahim enfeksiyonları (piyometra) olmak üzere yine diğer jinekolojik hastalıklar yönünden kısırlaştırma operasyonunun yapılması oldukça önemlidir. Kliniğimizde meme tümörlerinde öncelikle tam bir klinik muayene ardından biyopsi işlemi uygulanıp metastaz yönünden kontrol (Röntgen, USG vb.) edildikten sonra gerek duyulduğu takdirde mastektomi adını verdiğimiz operasyonlar başarı ile yapılmaktadır. Bazı vakalarda özellikle kedilerde eğer kas dokusuna invaziv bir tümör dokusu tespit edilecek olursa, bu durumlarda meme dokusu altında bulunan kas dokusunun da alınması gerekirse, fıtık cerrahilerinde kullandığımız “abdominal patch” uygulaması da başarı ile yapılmaktadır.